На просечниот човек му требаат помеѓу 80 и 150 минути за да го достигне тој праг, што бара доста труд. Но, дали навистина треба да одиме толку многу за да го подобриме нашето здравје? Врз основа на нова мета-анализа која вклучува 17 различни студии кои вклучуваат дури 227.000 субјекти, одговорот е не. Анализата открива дека 4.000 чекори дневно се доволни. Целта од 10.000 чекори е суштински предуслов за успех – особено за намалување на крвниот притисок. Дали навистина помагаат сите овие апликации и уреди за следење физичка активност?
„Лично мислам дека помагаат затоа што овозможуваат увид во постигнатите достигнувања и на тој начин служат како добра мотивација“ тврди Џоистен, но додава дека „некои луѓе се фрустрираат ако не ги постигнат зацртаните цели“.

Светската здравствена организација (СЗО) препорачува минимум 150 до 300 минути умерена физичка активност неделно или 75 до 150 минути поинтензивна аеробна физичка активност, со вежби за зајакнување на големи мускулни групи двапати неделно или повеќе за луѓе на возраст од 18 до 64. Истото важи и за лицата над 65 години, за кои особено се препорачуваат вежби за рамнотежа и координација.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *