Според студијата објавена во октомври оваа година, високите нивоа на овие масни киселини во крвта се поврзани со помал ризик од рак.

„Овие резултати се засноваат на нивоата на омега-3 и омега-6 во крвта, што може да биде попрецизно за проценка на ризикот од рак отколку само внесот во исхраната“, објаснува онкологот д-р Јана Пакет.

Омега-3 и омега-6 помагаат да се намали ризикот од рак преку регулирање на воспалението и метаболизмот.

„Тие се претходници на молекулите кои ги контролираат воспалителните патишта, кои се клучни за одговорот на телото на растот на туморот“, вели д-р Пакет.

Исто така, овие масни киселини влијаат на клеточните мембрани, што може да го спречи растот на клетките на ракот.

Редовното вклучување на храна богата со овие масни киселини може да помогне во одржување на поволни нивоа. Омега-3 масните киселини се наоѓаат во храната како што се лососот, семките од чиа и маслото од канола, додека омега-6 се наоѓаат во маслата како сончоглед, соја и сусам. Двете масни киселини може да се земаат како додатоци.

Важно е да се нагласи дека хранливите материи како што се омега-3 и омега-6 може само малку да го намалат ризикот. Сепак, овие масни киселини нудат други здравствени придобивки, како што се заштита на срцето, намалување на воспалението и поддршка на развојот на мозокот и очите.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *