Американо спаѓа во категоријата незаборавни коктели што е точно. Не е само класичен, туку и многу светол по вкус. Откако еднаш ЌЕ го пробате Американо, ќе сакате да го нарачате повторно. Американо, како вкусен коктел, е многу популарен во светот. За него нема сезона: пијалокот е погоден за лето и зима, иако се служи само ладен. Коктелот кој ќе ве воодушеви со својата црвена боја, а потоа со вкусот. Американо ќе стане вашиот омилен коктел после првата голтка.
МАЛКУ ЗА ИСТОРИЈАТА
Ова е еден од најстарите коктели, чиј рецепт ни дојде непроменет. Неговото авторство му се припишува на шанкерот Гаспар Кампари, кој беше првиот што ги измеша Кампари и црвениот вермут со сода уште во 1860-тите.
Првично, пијалокот бил наречен „Торино – Милано“, според имињата на градовите каде што се произведувале главните состојки на коктелот.
Campari bitter се правеше во Милано, а црвениот вермут Cinzano беше направен во северна Италија, во Торино. Вреди да се одбележи дека коктелот се служел само во италијански барови, а во САД станал познат многу подоцна.
Според легендата, коктелот му ја должи промената на името на истиот шанкер Гаспар. Еден ден забележал група американски туристи во неговиот локал и за да им изрази почит на гостите кои со сила и главно го фалеле Торино-Милан, им рекол дека коктелот се вика Американо. Таму ова име, однесено во САД, стана широко распространето, а коктелот стана познат на целиот свет под ново име.
Според друга верзија, пијалокот станал така наречен од зборот „амаро“ – горчлив на италијански.
Во популарната култура
Коктелот Американо исто така стана пијалок на Џејмс Бонд – еден од првите споменати во романот на Флеминг. Се служи и во многу други филмови.