Во 2021 година просечниот животен век при раѓање бил 71 година, според најновите податоци достапни преку Светска банка, што значи дека бележи пад откако достигна рекорд од 73 години во 2019 година.

По региони, просечниот животен век беше највисок во Европа, при што просечниот животен век во земјите-членки на Европската Унија е 80 години. Земјите со најдолг очекуван животен век се богатите земји во Азија и Европа, а Јапонија, Лихтенштајн, Швајцарија и Јужна Кореја се на врвот на листата со 84 години.
Очекуваниот животен век при раѓање нагло опадна низ целиот свет во 2020 година, на почетокот на ковид-пандемијата, при што кризата беше поврзана со пад од 1,6 години во светот помеѓу 2019 и 2021 година, според една неодамнешна анализа. Во тоа време очекуваниот животен век се намали значително во САД отколку во другите богати нации.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *