„Вистината но не многу веројатна историја за семејството Пустополски за куќата покрај Вардар и за четирите прстени“ од Владо Урошевиќ е „Роман на годината“ за 2022 година. По три изборни круга во финанлето влегле романите „Папокот на светлината“, „Писмо за Глорија“ и „Столб што пее“.Владо Урошевиќ оживувајќи го македонски јазик во романот ја раскажува историјата на скопското семејство оставајќи го притоа читателот во пријатни чувства и задоволсто по секоја прочитана страница и ни говори за животот на некое друго сега веќе далечно време. Писателот на наградениот роман, Владо Урошевиќ изрази благодарност и истакна дека во писателот Славко Јаневски отсекогаш пронаоѓал голема инспирација и дека на него гледа со вооддушевеност.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *