Главната новогодишна елка пред зградата на градското собрание на Рим на Пјаца дел Кампидољо осветлена оваа година со помош на велосипеди кои генерираат струја.Светлата на дрвото се поврзани со шест паркирани велосипеди и генератор, а жителите и туристите се поканети да вртат педали за да го „осветлат Божиќ“.Дизајниран е како креативно решение за намалување на потрошувачката и заштеда на енергија поради продлабочената енергетска криза која ја тресе Европа.

Има и други новогодишни елки поставени на стратешки места во градот кои исто така сакаат да го свртат вниманието на потребата од заштеда на енергија и поодговорна потрошувачка.

И римската зоолошка градина, позната како Биопарко, исто така изгради своја новогодишна елка. Да, ја конструирале е вистинскиот збор бидејќи е направена од 2500 пластични шишиња собрани од улица, од комерцијални активности и од приватни домови, а е висока седум метри.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *