Литванија (12,78 литри по глава на жител)

Меѓу првите пет се и две балтички земји, а Литванија го зазеде петтото место. Овде алкохолот најчесто се ужива во пивото, но и во домашните ракии и ликери, познати како квас, самана и старка.

Германија (12,79 литри по глава на жител)

Најнаселената европска земја (без Русија) е многу љубител на добри пијалоци. Кога ќе го спомнеме пивото, еден од синонимите е Германија, а особено јужниот регион Баварија, каде што се одржува и Октоберфест. Но, без разлика дали ќе дојдете за време на најголемиот фестивал на пивото или не, добро пиво ве очекува низ цела Германија.

Молдавија (12,85 литри по глава на жител)

Земјата, која граничи со Романија и Украина, има долга историја на производство на вино. Овде сепак ќе пиете одлични вина за релативно малку пари. Други пијалоци со кои се гордеат Молдавците се туика и вестина.

Латвија (13,19 литри по глава на жител)

Жителите на една од трите балтички земји се втори најголеми потрошувачи на алкохол во светот. Најчесто консумирани пијалоци се билниот ликер Рига црн балзам (се смета за национален пијалок), вотка и пиво.

Чешка (14,26 литри по глава на жител)

Познатата, драга и добро позната Чешка, која се наоѓа во Централна Европа, според податоците на Светската здравствена организација, е водечка земја по литри консумиран алкохол по глава на жител. Секако, омилен пијалок на Чесите е пивото, а првата пиварница е изградена во градот Пилсен, кој се наоѓа на 100 километри југозападно од Прага.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *