Ова е оценка на Транспаренси интернешнал кои ја ставаат земјава на критична
позиција во однос на индексот на перцепција на корупцијата.
Иако има пораст на индексот во однос на минатата година, Македонија се уште има
доволно тешкотии да го реши овој сериозен проблем.
Неодамнешните измени во кривичниот законик, кои беа опишани како удар врз
правосудниот систем, предизвикаа големи контроверзии и оставија значителни траги
на довербата на јавноста во судските институции и обвинителството.
„Во септември 2023 година, Собранието на РСМ значително го поткопа судството.
Нетранспарентно, по брза постапка, пратениците го сменија Кривичниот законик со
што ја намалија затворската казна и го скратија застареноста на злоупотребата на
службената положба.
На меѓународно ниво, Македонија е на 76-то место на листата на индекси за
перцепција на корупцијата… Додека некои земји како Словенија, Хрватска и Црна Гора
постигнаа подобри резултати, други земји како Косово, Србија, Босна и Херцеговина
продолжуваат да се соочуваат со слични предизвици во борбата против корупцијата.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *