Во текот на еден ден туристите фрлаат околу 3.000 евра во Фонтаната Треви. Едноставна пресметка води до повеќе од милион евра кои на годишно ниво завршуваат во оваа фонтана. Во фонтаната изградена во текот на 18 век, секоја година се наоѓаат и повеќе од   милион евра во монети.

Некако логично се поставува прашањето што се случува со толку пари? Верувале или не, се користат во пракатична цел. Од кога потекнува обичајот за фрлање монети во Фонтаната Треви? Необичен обичај датира од 1954 година, кога премиерно беше прикажан филмот „Три парички во фонтаната“. Важно е паричката да се фрли со десната рака и преку левото рамо, за да се исполни таа желба.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *