Започна изградбата на најголемиот часовник во светот. Тој ќе отчукува само еднаш годишно. Часовникот, висок 152 метри, се гради во планински синџир Сиера Дијабло во Западен Тексас.  Станува збор за механички часовник кој ќе отчукува само еднаш годишно, а стрелките би се поместувале нанапред еднаш во сто години. Часовникот ќе го одбележува поминувањето на секој милениум со звук. Целта на часовникот е да биде точен и функционален најмалку 10.000 години, но и да стане симбол на модерната цивилизација.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *