По 70 години откако беа прогласени за истребени се родија првите младенчиња на гепарди во Индија. Гепардот, најбрзото животно на светот, официјално беше прогласен за исчезнат во Индија во 1952 година, по неколку години се помал број поради ловот, уништувањето на живеалиштата и намалувањето на бројот на животни грабливки. Гепардот е глобално наведен како „загрозен“ на Црвената листа на загрозени видови на Меѓународната унија за зачувување на природата.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *