Португалија е прогласена за „водечка европска дестинација за 2023 година“ на 30 церемонија на доделувањето на светските награди за патување. Покрај тоа, Португалија освоила вкупно 17 европски награди во различни категории. Најзначаен е градот Порто, Лисабон „водечка европска градска дестинација“, Мадеира „водечка европска островска дестинација. Покрај тоа, Португалија освоила вкупно 17 европски награди во различни категории.

„Оваа награда е меѓународно признание за Португалија, нејзините компании, работниците и Португалците“, изјавил Нуно Фернанд, државен секретар за туризам, трговија и услуги.

„Тоа е одликување кое ја фалиизворендноста на нашиот туризам и неговото едноставно закрепнување по пандемијата. Португалија е најдобрата европска дестинација. Исто така, сакам да им честитам на сите компании и територии кои исто така освоија награди во различни категории“.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *