Околу 180 самостојни уметници во 2024 ќе добиваат месечен надомест. Точната бројка сепак сè уште не е позната бидејќи надлежната комисијата во моментов ги разгледува барањата на 186 уметници кои доставиле апликации и тоа во рок кој годинава беше продолжен.  Се креирани во согласност со дејностите и се однесуваат на одреден број реализирани проекти во последните пет години. Месечните надоместоци се однесуваат за придонесите за здравствено, пензиско и инвалидско осигурување и за данокот на личен доход, а минатата година оваа можност, според надлежните, го искористиле 167 самостојни уметници.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *