Нова системска и законска регулатива за соодветна заштита на духовното културно наследство, како што се јазикот, фолклорот, обичаите, вели експертот за заштита на културното наследство.  Уште поважно е системски воспоставена грижа, а тоа значи, и планирање, и финансирање, и реализирање на проекти. Постојано се внесуваат нови елементи во некои традиционални обичаи, постојано се забораваат обичаите. За да не дојде до загрозување на  нематеријално културно наследство, па и затоа е потребна нова системска законска регулатива.

 

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *