Репортажа за Мостар и за коковите од Стариот мост објави ЊУЈОРК ТАЈМС

Амир Ханиќ и неговите пријатели од Нуркачкиот клуб ја почитуваат традицијата која датира повеќе од 400 години. „Ние го штитиме нашето културно наследство и го одржуваме мостот чист. Ние сме чувари на Стариот мост“, рече тој. Првиот скок од Стариот мост е забележан во 17 век. Од 1968 година во овој град се одржуваат традиционални скокови кои привлекуваат учесници од целиот свет, пишува Њујорк Тајмс, а пренесува.

Завршив со скокање за денеска. Сега треба да соберам пари за нашиот клуб“, изјави Амир.

Новинарката на Њујорк Тајмс, Марта Белингрери, тогаш изјави дека ја посетила Босна и Херцеговина со фотографот Алесио Мам во јули минатата година. Таа потсети дека на овие простори изби војна. Тие ја посетија Сребреница, каде што се сретнаа со група млади Босанци, Срби, Косовари, Црногорци и Македонци, кои пристигнаа овде за да ја одбележат годишнината од геноцидот.

Го посетија и Сараево

После тоа Марта напиша дека ги посетила Сараево и Мостар. Тој вели дека членовите на Хрватскиот совет за одбрана (ХВО) го гранатирале Стариот мост и на тој начин се обиделе да уништат дел од муслиманската култура.

Адмир Делиќ рече дека во текот на летната сезона скока од мостот 10-12 пати. “Како млад човек од Мостар, чувствував обврска да скокнам. Порано или подоцна, сите мажи мора да го направат тоа. Јас сум меѓу оние кои никогаш не престанале. Тоа е мојата работа”, рече тој.

Новинарот додаде дека реконструкцијата на Стариот мост е завршена во 2004 година. „Тој е симбол на помирување, меѓународна соработка и соживот на различни културни, етнички и верски заедници“, вели тој.

„Додека сонцето заоѓа, време е за последниот скок на Адмир, по што ќе се врати дома, односно кај своето семејство. Амир за денеска веќе заврши со скокањето. Моментално седи во кафуле и се релаксира слушајќи музика “, заклучи Марта.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *