Сите потекнуваат од средниот век, а десет од нив, шест се наоѓаат во Германија, три во Белгија и една во Австрија.

најстарите пиварници во светот:

1. Weihenstephan Brauerei (1040) Најстарата пиварница во светот е Weihenstephan во Германија, недалеку од Минхен. Првото спомнување за подготовка на пиво во манастирот Свети Стефан датира од 768 година. Меѓутоа, дури во 1040 година пиварницата добила официјална дозвола да приготвува пиво и да продава пазарни вишоци во околината на манастирот.

2. Weltenburg Kloster Brauerei (1050) Втората најстара пиварница во светот исто така се наоѓа во Германија. Тоа е пиварницата Weltenburg, каде пивото се приготвува од 1050 година. А таа пиварница е втемелена во локален манастир.

3. Affligem (1074) Овој белгиски бенедиктински манастир започнал со производство на пиво Affligem во 1074 година. Денес работи како дел од холандскиот концерн за производство на пиво Heineken.

4. Пивара Grimbergen (1128) Белгискиот манастир во кој се приготвува пивото Гримберген е основан од Премонстратензискиот црковен ред во 1128 година. Во текот на својата долга историја, пиварницата изгорела три пати, но секој пат успевала да застане на нозе.

5. Hofbrauhaus Arolsen (1131) Германската пиварница Hofbrauhaus Arolsen е основана во 1131 година и постојано работи до денес.

6. Tongerlo(1133) Премонстратенската опатија во Тонгерло, која се наоѓа недалеку од Антверпен, е основана во 1128 година, а пиварницата во рамките на манастирот работи од 1133 година.

7. Freiberger Brauhaus (1266) Пиварницата Фрајбергер произведува пиво од 1266 година. Историскиот град Фрајберг се наоѓа во Саксонија помеѓу Дрезден и Хемниц.

8. Bolten-Brauerei (1266) ПиваратаBolten-Brauerei , каде пивото се произведува од 1266 година, се наоѓа во германскиот град Korschenbroich во провинцијата Северна Рајна-Вестфалија.

9. Aldersbach (1268) Историјата на пиварницата Aldersbach започна во 1268 година, кога ја основале локални монаси во областа на барокниот манастир Успение на Пресвета Богородица. Пиварницата се наоѓа во близина на малиот град Aldersbach во Баварија, во областа Пасау.

10. Hirter (1270) Пиварата Hirter се наоѓа во австрискиот град Carinthia , а пивото таму се подготвува од 1270 година. Чешката Република е исто така позната по своите пиварници со исклучително долга традиција.

Мора да се признае, ги нема меѓу десетте најстари, но голем број на пивари постојат повеќе од 600 години. На пример, пиварницата Broumov е основана во 1348 година, пиварницата Regent во Třeboň во 1379 година, а пиварницата U Fleků ја основал мајсторот пивар Vít Skřemenec во 1499 година.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *