Обединетите нации (ОН) процениле дека светското население ќе достигне 8 милијарди на 15 ноември и дека Индија следната година ќе ја замени Кина како најнаселена нација во светот.

Во извештајот објавен по повод Светскиот ден на населението, од ОН, исто така рекоа дека глобалниот раст на населението падна под 1% во 2020 година за прв пат од 1950 година.

Во извештајот се вели дека повеќе од половина од проектираното зголемување на населението до 2050 година ќе биде концентрирано во само осум земји Конго, Египет, Етиопија, Индија, Нигерија, Пакистан, Филипини и Танзанија.

Извештајот „Перспективи за светската популација 2022“ покажува дека светската популација сега е 7.942 милијарди и предвидува дека во средината на ноември ќе достигне 8 милијарди.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *