Менувањето на часовникот влијае на деноноќниот ритам на телото – физички, ментални и промени во однесувањето. Поместувањето на часовникот доведува и до пад на концентрацијата бидејќи поради тој украден часовник ни се намалува квалитетот на спиењето“, објаснил докторот. Со преминувањето на летно сметање на времето, изложени сме на еден дополнителен час светлина во текот на ноќта, дополнително го одложуваме производството на мелатонин, главниот хормон што телото го произведува ноќе, не се лачи во текот на денот. А мелатонин е одговорен за квалитетот на сонот.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *