На првото место на рангирањето на најбогатите градови во светот во 2022 година е Њујорк со ПКМ од 2422 милијарди американски долари. Следува Токио со 2205 милијарди американски долари, додека на третото место се наоѓа Лос Анџелес.

10-те најбогати градови во светот според паритет на куповната моќ во 2022 година:

1. Њујорк, САД (ПКМ: 2.422 милијарди долари)

2. Токио, Јапонија (ПКМ: 2.205 милијарди долари

3. Лос Анџелес, САД (ПКМ: 1.105 милијарди долари)

4. Сан Франциско, САД (ПКМ: 1.383 милијарди долари)

5. Сеул, Јужна Кореја (ПКМ: 1.125 милијарди долари)

6. Париз, Франција (ПКМ: 1.075 милијарди долари)

7. Лондон, Велика Британија (ПКМ: 1.064 милијарди долари)

8. Шангај, Кина (ПКМ: 1.018 милијарди долари)

9. Москва, Русија (ПКМ: 1.004 милијарди долари)

10. Пекинг, Кина (ПКМ: 950 милијарди долари)

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *