Глобалната загуба на дивиот свет е „значително поалармантна“ отколку што се мислеше.  Некои научници велат дека влегуваме во „шестото масовно истребување“, овој пат поттикнато директно од луѓето. Главниот фактор е уништувањето на дивите пејзажи за да се отвори простор за фармите, градовите и патиштата, но климатските промени се исто така важен двигател во намалувањето на видовите. Добри вести доаѓаат кога зборуваме за рибите и влекачите, бидејќи се чини дека повеќе видови имаат стабилна популација, наместо да се намалуваат. Сепак,сите треба да бидеме многу вознемирени поради овие резултати, зашто без дива популација, животински видови, разновидни живеалишта и екосистеми, ние не можеме да опстоиме. Стои во најновото истражување  според резултатите на најновата научна студија.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *