Квалитетниот сон го зајакнува имунолошкиот систем и го намалува ризикот од развој на сериозни болести. Спиењето поволно влијае и врз нашето ментално здравје, а помага и при закрепнување. Истражување од 2020 година, која ги истражувала половите разлики кога станува збор за несоница, покажала дека кај жените несоницата е значително повисока отколку кај мажите. Кај жените, несоницата е особено честа за време на менопаузата кога хормоните можат да варираат во голема мера. Вашата несоница е поврзана со стресот, тогаш важно е да ги идентификувате областите во вашиот живот кои предизвикуваат стрес и да се обидете да го намалите стресот каде што е можно. Ако веќе имате несоница, избегнувајте кофеин и алкохол пред спиење.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *