Фонтаната ди Треви е едно од најпосетуваните места во Рим. Нема турист кој не сака да го посети, а можеби и да фрли паричка за среќа, бидејќи тоа е традиција. Дали некогаш сте се запрашале каде завршуваат монетите фрлени во таа фонтана и колку монети се собираат секоја година? Минатата година беше рекордна – од римската фонтана се собрани повеќе од милион и пол евра.

Вработените во „Ацеа“, претпријатието за водоснабдување и струја на градот Рим, три до четири пати неделно собираат монети кои случајни минувачи, граѓани на Рим, но најмногу туристи, за среќа ги фрлале во Фонтаната Треви, пренесува РТС.

Оваа традиција датира уште од антички Рим, кога монетите се фрлале во водата за да се смират боговите на водата, подоцна официјално е воведена од германскиот археолог Волфганг Хелбиг со цел да ги убеди сите оние кои биле тажни да го напуштат градот дека ќе го напуштат градот. врати му ако фрлиле паричка во фонтаната.

Многу туристи кои доаѓаат во овој град сакаат да бидат дел од таа традиција, која е толку вкоренета што дури и лидерите на Г-20, кога беа во Италија во 2021 година, предводени од тогашниот премиер Марио Драги, фрлија паричка во фонтаната над нивниот грб.

„Не можете да го посетите Рим без да ја посетите оваа фонтана, тоа е задолжително“, изјави претседателот на римската добротворна организација „Каритас“, Џустино Тринча.

Фрлив паричка, ќе видиме дали ќе донесе среќа или пак ќе се вратам во Рим“, дознаваме од еден турист.

Малкумина Италијанци знаат дека сите пари што се собираат неколку пати неделно од фонтаната веќе 15 години одат во „Каритас“, хуманитарна организација во Рим, а дека годинава се собрани рекордни 1,6 милиони евра, кои ќе им помогнат на сиромашните жители на главниот град.

„Кога ќе ги одземеме трошоците за собирање монети, што е некаде околу шест отсто од вкупната сума, остатокот оди за две илјади семејства кои добиваат топол оброк во народните кујни. Минатата година послуживме 53.000 оброци, а оние на кои им е потребна помош добиваат посебни картички со кои можат да пазарат во пет специјализирани супермаркети“, додаде Тринча.

Монетите од фонтаната се собираат така што прво се редат со голема четка, а потоа се вакуумираат со помош на голема цевка. После тоа ги ставаат едно по едно во вреќи кои ги затвораат со рака и ги носат во магацин. Таму се мијат и се сортираат по вредност, по што се делат на оние на кои им се најпотребни.

Но, не се фрлаат само монети во фонтаната, протезите, чашите, па дури и канџите од јастог не се толку ретки. Но, покрај монетите најчесто се наоѓаат нараквици, кои најверојатно ќе се одврзат во моментот на фрлање не само евра, имено има монети од целиот свет кои се одвојуваат, за подоцна да се заменат за евра.

Доколку не сте знаеле, правилен начин да фрлите паричка во Фонтаната Треви е да стоите со свртен грб, да ги затворите очите и со десната рака да ја фрлите паричката преку левото рамо. Можеби е симболичен гест кој секако е дел од легендата, но вака денес им помагате на голем број луѓе.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *