Денеска 28 ноември започнува големиот Божиќен пост. За разлика од Велигденскиот пост, чиј почеток варира, овој пост секогаш започнува на овој датум и трае 40 дена, а завршува со Божиќ (6 јануари). Постот ќе трае 40 дена, односно до Божиќ, 7 јануари, денот на раѓањето на Исус Христос. Бидејќи датумот на Божиќ не се менува, постот секоја година почнува на 28 ноември, а завршува на Бадник, 6 јануари.

Православните христијани слободно одлучуваат за овој подвиг чија цел е чистење на душата и телото, што се постигнува не само со воздржување од мрсна храна, туку и од лоши мисли, зборови и дела.

Божикниот пост е втор по должина на траење, веднаш по велигденскиот. Во однос на „строгоста” за употреба на храна, божиќниот пост е „поблаг”, бидејќи дозволува користење вино, масло за јадење и риба.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *