Сигурно досега многупати сте слушнале дека за правилното функционирање на организмот потребни се 8 часа сон. Но, професорот од Харвард, д-р Данијел Либерман, не се согласува со ова тврдење. Либерман е најпознат по неговите истражувања за човечката еволуција, палеоантропологијата, еволутивната медицина и вежбањето. Тој вели дека правилото за осум часа на ноќ постои долго време, од индустриската револуција.

Неговото тврдење, од друга страна, има смисла имајќи предвид дека предложената количина на сон зависи од возраста. Седум или повеќе часа сон во текот на ноќта се препорачуваат за возрасни, додека децата на најрана возраст треба да спијат подолго.

„Ви требаат повеќе часа сон ако сте болни, но седум часа се доволни за повеќето луѓе“, заклучува д-р Либерман.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *