Можеби сте слушнале за приказната дека јадењето од нога односно додека одите или додека стоите има некои здравствени придобивки, вистината е дека не само што нема докази во врска со тоа дека тоа би било добро , туку напротив е штетно. Нема доволно научни докази за да се потврди дека јадењето додека стоите или одите има значителни позитивни ефекти врз вашето здравје.Истражувањата покажаа дека јадењето додека стоите или одите може да доведе до помала свесност за внесот на храна и помало чувство на ситост. Кога јадете седејќи на маса, поголема е веројатноста да бидете свесни за количината на храна што ја консумирате.

Една од потенцијалните недостатоци на јадењето додека стоите или одите е намалената концентрација. Кога јадете седејќи на маса, поголема е веројатноста да се фокусирате на храната и да се чувствувате сити. Исто така, седењето на маса може да создаде средина каде што можете да се опуштите и да уживате во оброкот. Ако брзо џвакаме, но недоволно и голтаме, може да настанат грчеви во стомакот, бидејќи во овој случај на желудникот му треба повеќе време да ја разложи храната.

Со други зборови, докажано е дека стресот ги попречува гастроентеролошките механизми, па можеме да кажеме дека цревата ќе испратат сигнали до мозокот, а и мозокот ќе испрати сигнали до цревата кога има проблем. Во таква состојба, може да станете депресивни или анксиозни.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *