Во текот на оваа година низ различни општини во државата вклучувајќи ја и општина Штип. Ќе има бесшлатни гинеколошки прегледи за жени и текстилни работнички од социјално ранливи групи на граѓани. Почнувајќи од втората половина на октомври 2022 ќе се нудат бесплатни гинеколошки прегледи за жените и девојките за превенција од рак на грлото на матката и преглед. Советување и упатување, со цел унапредување на сексуалното и репродуктивното здравје.

“Ги повикуваме сите жени  и девојки од територијата на Штип, руралните средини и приградските населби дека термините ќе започнат од 10 до 14часот. Со овие бесплатни гинеколошки прегледи се надеваме дека ќе се подигне свеста за важноста од редовни скрининзи” велат од Гласен Текстилец

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *