(ФБИ) имало досие од 270 страници за покојната Арета Френклин по 40-годишното шпионирање.
Арета Фанклин Кралицата на соулот, која почина од рак во август 2018 година на 76-годишна возраст, била цел на надзор и на лажни телефонски повици, па дури имало и инфилтрирани шпиони во нејзиниот внатрешен круг, според документи до кои дојде магазинот „Ролинг стоун“.

Во долгото досие, кое е во голема мера преработено, има фрази, како што се „црни екстремисти“, „прокомунистички“, „ја мрази Америка“, „радикално“, „расно насилство“ и „милитантна црнечка моќ“. Документот е исполнет со сомнеж за пејачката, нејзината работа, активистите и забавувачите со кои се дружела.
ФБИ редовно ги следел адресите и телефонските броеви на пејачката и се чини дека бил особено заинтересиран за нејзината работа за граѓански права и поврзаноста со Мартин Лутер Кинг Јуниор (MLK) и Анџела Дејвис.
Меѓу документите добиени од публикацијата – од кои некои се декласифицирани – има извештај од 1968 година за плановите за погреб на Мартин Лутер Кинг Јуниор, кој го опишале како расна ситуација.
Бирото не успеало во обидите да ја поврзе со Black Liberation Army и други таканаречени радикални групи, со еден документ, кој детаљно го опишува нејзиниот договор со „Атлантик рекордс“ во случај нејзините деловни зделки да се поврзани со Партијата на Црниот Пантер (БПП).

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *