Кај некои луѓе секоја година доаѓа и таканаречената сезонска, односно зимска депресија, која е поврзана со промената на годишните времиња, а која обично трае од септември до почетокот на пролетта. Според одредени истражувања, дури 40 отсто од возрасната популација покажува симптоми на ова „нарушување“,зимска депресија е секако поврзаноста со метеоролошките промени, како што се скратувањето на денот во зима, намалувањето на сончевите часови. Сепак, главниот виновник за нашата депресивна состојба е секако недостатокот на сонце. Покрај губењето на енергија, кое е едно од највидливите, може да има и други симптоми кои укажуваат на тоа дали патиме од зимска депресија. Тоа се зголемена желба за сон, раздразливост, слабост, замор. Односно да се придржуваме до здрава, правилна исхрана, да не ја занемаруваме физичката активност. Исто така важно е да се смени аголот на гледање на светот и да се негува позитивното размислување.

 

 

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *