Според Грегоријанскит календар, денес верниците од католичка вероисповед го слават Божиќ. Католичкиот Божиќ се слави секоја година на 25 декември. Исто како и во православието, семејството се собира на Бадник и го слави раѓањето на Исус Христос на Божиќ. Токму затоа Божиќ се смета за најрадосен христијански празник.

Кога станува збор за честитање на католичкиот Божиќ, тоа е исто како и православниот Божиќ. Би било коректно да се каже „Среќен Божиќ!“, без да се спомене Исус Христос, како и „Христос се роди“. И не заборавајте да заборавите на “Мир Божји!”

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *