Денес во Крушево се случува настан во врска со одбележувањето нa 12 годишнината од отварањето на најемотивниот музеј посветен на современата музичка легенда и наш ангел Тоше Проески. Во 12 часот Оркестарот на народни инструменти при Сергеј Михајлов- Штип професорите Сашко Петрев о Љушче Ѓорѓиев ќе изведат 10 композиции од нашиот Тоше заедно со 6 ученика. А настанот ќе го затворат членовите на детската градинка Гонча Туфа од Крушево со македонско оро – македонско девојче. За потсетување Спомен куќата Тоше Проески e отворена на 25 април 2011 година. Претставува материјализација на целиот животен пат на Тоше Проески и низ своите содржини обезбедува хронолошки приказ на неговото детство, на тинејџерските години и на периодот кога Тоше го достигна врвот на својата музичка, уметничка кариера добитник и на големата годишна награда за архитектура за 2011година од асоцијацијата на архитекти на Македонија.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *