Прекумерната конзумација на сол е поврзана со 10.000 смртни случаи од срцеви заболувања дневно низ Европа, при што луѓето консумираат речиси двојно повеќе од препорачаната граница, се наведува во извештајот на Светската здравствена организација (СЗО).
Извештајот открива дека 52 од 53 европски земји, го надминуваат безбедното ниво на внес на сол. СЗО препорачува возрасните да консумираат не повеќе од 5 гр. сол дневно. Високиот внес на сол е примарна причина за покачен крвен притисок, водечки фактор на ризик за срцев удар и мозочен удар. Преработената и уличната храна се идентификувани како главни придонесувачи за прекумерната потрошувачка на сол. И покрај тоа што високиот крвен притисок нема никакви симптоми, тој погодува над една третина од возрасните на возраст од 30 до 79 години во Европа, а многумина не се свесни за нивната состојба.
Кардиоваскуларните болести (КВБ) сочинуваат над 42,5% од сите смртни случаи годишно во европскиот регион, со вкупно речиси 4 милиони смртни случаи секоја година. Мажите се особено погодени, со речиси 2,5 пати поголема веројатност да умрат од оваа состојба отколку жените. Извештајот повикува на итна акција за намалување на внесот на сол и подобрување на откривањето и управувањето со хипертензијата.