Првичните рецензции за филмот „Опенхајмер“ се повеќе од позитивни.

Неколку филмски критичари се осврнаа на кобната сцена каде што експлодира бомбата: како што се одвива сцената, во киносалата владее мртва тишина, сè е толку тивко што треба да го задржите здивот за да не го расипете моментот. И покрај оваа тишина, енергијата во воздухот е поелектризирана од која било премиера од Avengers: Endgame („Одмаздници: Крај на играта“). Тоа е затоа што денес се создава филмска историја.

„Опенхајмер“ е апсолутно ремек дело.

Биографскиот филм за Роберт Џеј Опенхајмер, таткото на атомската бомба, можеше да биде катастрофа. Има невозможна тежина кон темата нуклеарни оружја, од комплицираната историја до разорните последици.

„Опенхајмер“ лесно можеше да е пренатрпан и надуен филм со премногу за кажување, или глува и гранична пропаганда.

За чудо, Кристофер Нолан успеа совршено да ја пренесе оваа приказна и сите нејзини комплицирани детали. Како го направи ова е за воодушевување, но „Опенхајмер“ успева да издржи секаков можен доскок и да ја избегне секоја замка што можете да ја замислите. Најголемиот недостаток овде е долгото, но сепак заслужено време на траење. Иако филмот е заморен по својата должина и густина, бара максимално внимание, секоја сцена е на место. Секој дел од филмот е неопходен за поголема слика.

Друга фантастична победа за овој филм е апсолутно добро составена актерска екипа. Секој актер ја носи својата А-игра овде. Од Килијан Марфи до Роберт Дауни Џуниор, секоја линија на дијалог е совршено испорачана. Марфи особено се истакнува со предобро нијансиран портрет на Роберт Џеј Опенхајмер.

Според критичарите, слободно може да се каже дека „Опенхајмер“ е апсолутно кинематографско ремек-дело. Со приказна со брилијантно темпо и некои од најдобрите изведби во последно време.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *