Ако барате начин да се ослободите од стресот и анксиозноста, слушањето музика би можело да ви помогне во тоа. Но, не било која

Имено, невромаркетинг агенцијата Mindlab International направила студија во која учесниците во истражувањето морале да решаваат тешки загатки додека слушаат музика.

На списокот имало 10 песни, а научниците ги користеле податоците снимени во сензорот за да ги измерат промените во отчукувањата на срцето, крвниот притисок и дишењето на испитаниците.

Истражувањата покажаа дека песната „Weightless“ на Маркони Јунион ја намалува анксиозноста за дури 65 проценти, а песната го држеше првото место со години.

Но, сега го надмина песната „Strawberry Swing“ на групата „Coldplay“, која до неодамна го држеше петтото место на листата на песни кои ослободуваат од стрес.

 

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *