Денес светот го одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик – 21 февруари воспоставен од Обединетите Нации и УНЕСКО а во насока на промоција, негување и афирмација на сите јазици што ги користат народите во светот. Прогласен е на XXX седница на Генералната конференција на УНЕСКО во 1999 година. „Ситуацијата со јазиците во светот во овој момент е целосно опасна. Се смета дека има меѓу шест и седум илјади јазици. Некои од овие јазици биле проучувани од лингвинстите. Но многу повеќе никогаш не биле предмет на проучување. Затоа и покрај тоа што постојат, за нив малку се знае.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *