Либан, кој некогаш се сметаше за еден од најлибералните делови на Блискиот Исток, го забрани глобалниот кинохит „Барби“. Поконзервативниот Кувајт, исто така, најави дека филмот нема да се прикажува во кината бидејќи државата сака да ја зашти јавната етика и социјалната традиција.

Одлуката на Кувајт е донесена откако либанскиот министер за култура Мохамед Мортада соопшти дека државата ќе го забрани прикажувањето на филмот , а како причина наведе дека истиот ја промовира хомосексуалноста и сексуална трансформација, што е во спротивност со верските вредности.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *