Новата регулатива стапува на сила во вторник, а Канаѓаните ќе почнат да ги гледаат тие предупредувања на почетокот на следната година.Како што објави Би-Би-Си, до јули 2024 година, производителите ќе треба да се погрижат предупредувањата да бидат на сите долги цигари, а до април 2025 година ќе мора да бидат на сите видови цигари. Речениците ќе бидат испечатени со филтерот и ќе вклучуваат предупредувања за штета на децата, внатрешните органи и тврдења дека пушењето предизвикува импотенција и леукемија.

„Тутунот им штети на децата“ и „Пушењето им штети на вашите органи“ се дел од предупредувачките пораки што пушачите ќе ги видат на секоја купена цигара во Канада.

Така, Канада ќе стане прва земја во светот што става предупредувања на цигарите, а во 2001 година беше и пионер во воведувањето на такво предупредување на кутиите цигари.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *