Во Шпанија не е доволено на децата да им се даваат имиња што потсеќаат на негативни личности од историјата и религијата.

Имено, Законот од 8 јуни 1957 година предвидува забрана за називи „кои објективно му нанесуваат штета на некое лице, се збунувачки при идентификацијата и коишто доведуваат до заблуда“. Тука денес спаѓаат имињата на Осама бин Ладен, Сталин, Луцифер, Јуда, Каин и Хитлер, коишто се изрично забранети во оваа земја.

Според Законот, името е забрането и „доколку е екстравагантно или, во комбинација со презимето, е во спротивност со пристојноста и достоинството на личноста“, пренесува „Еуровикли“ (EuroWeekly).

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *