Европската комисија објави голем извештај за квалитетот на животот во европските градови ширум континентот. Извештајот од 112 страници се заснова на резултатите од анкетите спроведени во периодот од јануари до април 2023 година на вкупно 71.153 жители од 83 градови низ ЕУ, земјите од Европската асоцијација за слободна трговија (ЕФТА), Велика Британија, Западен Балкан и Турција.

Истражувањата покажаа дека околу 9 од 10 луѓе се задоволни од животот во својот град. Но, додека целокупното задоволство останува високо, минатогодишните резултати покажуваат благ пад во споредба со истражувањето од 2019 година, кога Комисијата последен пат објави сличен извештај.

Се разбира, не се сите среќни. Жителите на Истанбул, Атина и Палермо се многу помалку задоволни од животот во овие градови во споредба со другите.

Следниве десет градови се најдобри за живеење:

10. Клуж-Напока, Романија

Главниот град на романскиот регион Трансилванија и третиот по големина град во земјата е очигледно одлично место за живеење. Во Клуж-Напока, 94 отсто од жителите изјавиле дека се задоволни од животот во градот. Градот, кој има силен технолошки сектор, исто така е на второ место по можности за работа, при што 73 отсто од жителите велат дека е лесно да се најде добра работа во градот.

9. Брага, Португалија

Овој португалски град е прогласен за најдобра европска дестинација во 2021 година. Но, не е одлично место само за туристите, го сакаат и жителите, а 94 отсто од анкетираните изјавиле дека се задоволни од животот во нивниот град. Брага се смета и за безбеден град (84 отсто од анкетираните рекле дека се чувствуваат удобно додека одат сами навечер).

8. Росток, Германија

Во крајбрежниот град Росток, Германија, 94 отсто од анкетираните жители изјавиле дека се задоволни од животот таму. Росток е исто така добро место за живеење за постари луѓе и семејства со мали деца (второ и шесто најдобро место во Европа). Осумдесет и пет отсто од анкетираните се изјасниле дека се задоволни од деловната состојба, а градот е прв во Европа според овој индикатор.

7. Женева, Швајцарија

Женева е на седмото место со 95 отсто од испитаниците кои се задоволни од животот во тој град. Иако Женева е високо рангирана во неколку други категории (83 отсто задоволни од ситуацијата на работното место), таа е на последното место во достапноста на становите, при што само осум отсто од испитаниците изјавиле дека е лесно да се најде добро, прифатливо домување.

6. Стокхолм, Шведска

Немилосрдните нордиски температури изгледа не им пречат на граѓаните на Стокхолм, кој е на шестото место со 95 отсто задоволни луѓе. Но, како и во Женева, малкумина жители мислат дека е лесно да се најде прифатлив стан.

5. Гдањск, Полска

Полски град со многу историски знаменитости и дом на едно од најголемите пристаништа на Балтичкото Море, Гдањск, исто така, има многу задоволни луѓе (95 проценти). Се смета и за добро место за живеење имигранти од други земји, а 92 отсто од испитаниците изјавиле дека се задоволни од културните погодности во градот.

4. Лајпциг, Германија

Лајпциг е сè попопуларен во источна Германија, со 95 проценти од жителите задоволни. Луѓето исто така го гледаат Лајпциг како град погоден за семејства со мали деца, а 83 отсто изјавиле дека се задоволни од квалитетот на воздухот во градот.

3. Копенхаген, Данска

Можеби ќе го препознаете Копенхаген по статуата на Малата сирена, главната туристичка атракција, но дали знаевте дека тој е и трет по големина град во Европа? Деведесет и шест отсто од жителите рекле дека се среќни таму. Копенхаген е исто така безбеден град, но жителите велат дека се борат да најдат прифатливо сместување. Интересен факт: Копенхаген е можеби најмалку корумпираниот град во Европа, а само 20 отсто од жителите велат дека има поткуп во локалната јавна администрација на градот.

2. Гронинген, Холандија

Гронинген е дом на најголемиот паб во Европа (повеќе од 3.700 луѓе), што може да го објасни високото ниво на задоволство: 96 отсто од луѓето велат дека се задоволни од животот во холандскиот град. Гронинген се смета за одлично место за имигрантите, со многу зеленило и јавни простори. Исто така, се смета за чист и безбеден, при што 86 отсто од испитаниците изјавиле дека се чувствуваат безбедно додека одат сами навечер и дека на повеќето луѓе во нивниот град може да им се верува.

1. Цирих, Швајцарија

Цирих беше најпогоден град за живеење во Европа во 2023 година, со стапка на задоволство од 97 проценти. Жителите на Цирих се задоволни од финансиската состојба, работата, јавниот превоз, здравствените услуги, квалитетот на воздухот… Речиси се.. И нешто последно: само 11 отсто од луѓето се согласуваат дека е лесно да се најде добар стан по разумна цена.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *