Од првото издание, одржано во 1998 година во Неапол (Италија), прославата помина низ различни земји, но сите тие обединети од една страст: тестенините!

Постојат многу теории за нивното настанување. Толку многу видови кои можеме да ги одбереме. Голем број различни сосови со кои можеме да ги комбинираме. Станува збор за тестенините, а денешниот ден – 25.Октомври, е светски дена на пастата и годинава ќе биде прославен во Сао Паоло, Бразил.

Иако според многумина, мајка на тестенините е Италија, други теории зборуваат дека тестенините први ги откриле Кинезите, а во Италија ги донел Марко Поло (1295.година) или дека за нивното настанување се „одговорни“ Арапите. Кој и да е заслужен за нивното настанување, пастата е секако едно од оние јадења кои се консумираат на сите континенти.

Пастата е често избор број 1 кога станува збор за нарачување на храна, но додека бројните домашни ресторану најчесто нудат избор помеѓу славните шпагети, пене или фузили тестенини, ширум светот се познати бројни видови на пасти со различни облици.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *