Примарниот проблем е развојот на вештачката интелигенција, која сè повеќе ги загрозува традиционалните работни места во забавната индустрија.

„Марвел“ веќе користи вештачка интелигенција (со ликот на Семјуел Џексон) во воведната шпица на новата серија „Тајна инвазија“, што предизвика големо негодување во јавноста.

Не може со сигурност да се каже дали луѓето ќе успеат да ја добијат битката против технологијата, но историјата покажува дека, најверојатно, нема.

Сепак, има уште една причина за штрајкот за што има повеќе причини за оптимизам – нееднаквоста и ниските плати на помалку познатите актери, сценаристи и другите потценети актери во споредни улоги, кои заработуваат неспоредливо помалку од ѕвездите.

Во последните месеци често се појавуваа сведоштва на оние што едвај врзуваат крај со крај во гламурозната филмска индустрија. Претходно, ретко се зборуваше за конкретни суми, а и сега има многу прашалници – колку всушност заработуваат оние што се зад сцената или во споредна улога?

Според Американското биро за статистика, просечната плата на актерите во Калифорнија била 27,73 долари на час – тоа е 1.109 долари неделно или околу 4.500 долари месечно. Можеби изгледа многу, но не е минимум, туку просек, во кој се вбројуваат и милионските цифри на главните улоги.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *