Во светот има 3.311 милијардери кои поседуваат богатство од речиси 11,8 трилиони долари. Светската популација на милијардери продолжи да расте во 2021 година, зголемувајќи се за 3%. Во истиот период, богатството на милијардерите исто така се зголемило за 18%.

Северна Америка е дом на повеќето милијардери, вредни 4,6 трилиони долари. Соединетите Американски Држави, не е изненадувачки, сочинуваат најголем дел од ова богатство, со 975 милијардери и колективна нето вредност од 4,45 милијарди долари.

Во регионална смисла, европското милијардерско богатство расте најбрзо, со зголемување од 22% на годишно ниво во 2021 година. Спротивно на тоа, промената од година во година на Блискиот Исток беше -12,5%.

Азија се движи кон Европа, поседувајќи речиси четвртина од целото богатство на милијардерите ширум светот, во споредба со 26,5% во Европа.

Богатството во Африка, исто така, ќе биде важно да се следи во наредните години. Иако моментално живеат само 46 милијардери, промената во богатството на милијардерите се зголеми за речиси 17% од година во година. Дополнително, иако повеќе не живеат таму, голем број од светските милијардери потекнуваат од африканските земји.

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *